vrijdag 4 december 2009

Sinterklaas

Terwijl de stemming alweer optimistischer wordt en de indicatoren weer op groei wijzen, wordt duidelijk dat er in onze sector harde klappen gevallen zijn, en mogelijk nog meer gaan vallen. Want zeg nu zelf, hoeveel heb je aan 5% groei, als je net 30% hebt ingeleverd? Ondanks het mooie groeicijfer blijft toch een teruggang van 25 % over. En de Nevi en verspaninings index (zie www.hamel.nl) staan echt nog niet op 5% groei. De materiaalprijzen worden wel snel hoger. Dat betekent dus dat er voor ons, automatendraaiers, net als alle andere metaalbewerkers, minder over blijft. Wat ook vanzelf betekent dat er minder metaalbewerkers overblijven.
De goedheiligman is in het land, en er kunnen weer cadeautjes worden gekocht. Ook voor de metaalbedrijven. En soms valt dat een beetje tegen, want lang niet iedere verkoping bij metaalbedrijven is vrijwillig de laatste tijd. De machine fabriek Van Rooij uit Vessem weet daar niet meer over mee te praten. Een zeer modern machinepark werd op de veiling niet eens helemaal uitverkocht. Ook voor, bijvoorbeeld, MFB Holland Machine fabriek (Veenendaal) en Beers Machining (Oisterwijk) breken spannende dagen aan. Want ook daar is het, helaas, uitverkoop.
De meeste (verspanende) metaalbedrijven lijken hun reserves te koesteren, want zoals gezegd, zelfs een groei van 10% in de komende periode betekent dat we eigenlijk een terugval van 20 % of meer op moeten vangen. Dus investeren we maar even niet. En dat is ook helemaal niet nodig, want er is capaciteit in overvloed. En dat betekent niet dat we op een geïmproviseerde manier moeten gaan produceren als we de juiste machine niet kunnen kopen. Want wat je zelf niet kunt maken kun je gewoon uitbesteden, en dat geldt zeker voor automatendraaiwerk !. Als u, in deze ‘arme’tijden, slimmer wilt produceren, staan wij klaar om u te helpen met (serie) draaiwerk en automaten draaiwerk.

Geen opmerkingen: