dinsdag 5 juli 2011

Lang draaien

De kogel is door de kerk, het ei is gelegd, er gaat een nieuwe langdraai machine besteld worden.Dat stond een paar weken geleden ook op deze Blog. Dus dat is geen nieuws. Wat wel nieuws is dat we voor een merk, een type en een leverancier gekozen hebben. Dus als we het voor elkaar krijgen komt er een hagelnieuwe Citizen Cincom A20. We blijven bij ons vertrouwde merk. En waarom zouden we dat niet doen? Onze eerste CNC langdraai automaat, een Citizen Cincom L16, heeft het 20 jaar volgehouden, en nu staat hij ook nog te draaien. Weliswaar met een paar zeer ernstige beperkingen. We moeten het oude baasje nauwgezet in de gaten houden, maar dat nemen we voor lief. Van een oud gediende, die nooit in een echte ploegendienst gedraaid heeft, heeft deze langdraaier onwaarschijnlijk veel uren op zijn naamstaan. En in de diameters draait hij nog net zo nauwkeurig als altijd. Alleen de lengtematen willen tegenwoordig wel eens een beetje ‘schommelen’. Dat kan met slijtage aan het spanmechanisme te maken hebben, of met een kogelomloopspil. Na een paar maanden zoeken zijn we er nog niet uit. Dus zolang hij blijft draaien mag hij wat simpeler werk doen, dan staat deze draai automaat er niet zo verlegen bij.

Het is nog even spannend geweest, er zijn meer aanbieders van langdraai machines. In de loop der tijd heb ik zeker 3 nieuwelingen gezien die wilden proberen een plaatsje in de markt te veroveren. Ik heb tenminste 3 x de eerste automatendraaierij met een langdraaier van een, voor Nederland, nieuw merk langdraaier kunnen zijn. Dat ging niet altijd succesvol, want van de eerste weet ik dat ze maar één machine verkocht hebben, en nu zelfs helemaal niets meer in europa schijnen te doen. Niet onder eigen naam
tenminste.
Kennelijk zijn wij inmiddels toch een soort autoriteit op langdraai gebied dat dit soort machines (bijna) steeds al eerste aan ons aangeboden wordt.

Ik heb helemaal niets tegen vernieuwing, en al helemaal niets tegen verbetering. Maar omdat niet alle vernieuwing verbetering is houden we deze keer alles bij het oude. Nou ja, alles, het is natuurlijk wel een nieuw type langdraaier, met weer nieuwe mogelijkheden. Het is een heel simpele machine, zeg maar het instapmodel, en hij heeft al meer bewerkingsmogelijkheden dan alle zes onze huidige Citizen langdraaiers. En hopelijk blijft hij net zo lang draaien als zijn voorganger.

1 opmerking:

Arie zei

Succes met je nieuwe aankoop!
Hoeveel assen worden het?

Groetjes Arie