donderdag 23 oktober 2008

automatendraaiwerk

Ik hoor een aantal lezers al knarsen, automatendraaiwerk, wat is dat ?

Laat ik vooraan beginnen. In bijna alles wat we gebruiken zitten houten, metalen en kunststof onderdelen. Heel veel daarvan zijn , zoals dat heet, rotatie symmetrisch. Dat betekent dat op een gegeven punt over de lengte alle punten op de omtrek even ver van de middellijn afliggen, en dat die middellijn over het hele produkt recht verloopt.

Een eenvoudig asje (zeg maar model bezemsteel) is daar een voorbeeld van, en een zeer fraai bewerkte balpoot onder een tafel of vleugel vaak ook. Balkonspijlen, hekspijlen, noem het allemaal maar op. Aan de balpoot kan ook snijwerk voorkomen, uitstulpingen en inkepingen die niet over de hele omtrek hetzelfde zijn. Dan wordt het een iets ander verhaal.
Ook kunnen de spijlen een spiraalvormige groef hebben. Net als een bout of schroef, maar dan langgerekter, Dan kan het wel weer draaiwerk zijn, want schroeven, moeren en bouten zijn het oer-voorbeeld van draaiwerk.

Al zijn moeren en bouten niet altijd echt rotatie symmetrisch, want ze hebben vaak een zeskante kop. Daar is gewoon zeskant materiaal voor, dus dat is binnen deze omschrijving geen bezwaar. Als we er maar aan denken dat de definitie alleen voor het bewerkte deel geldt.

Draaien is een bewerking, waarbij door een snij-gereedschap (beitel) materiaal weggenomen wordt bij een draaiend werkstuk. Niet alle werkstukken die aan het hierboven gegeven signalement voldoen zijn dus draaiwerkstukken. Het is pas draaiwerk als het op een draaibank gemaakt is.

Als een draaier (dat is de vakman (m/v) die de draaibank bedient) keer op keer veel gelijke draai werkstukken moet maken ontstaat de drang om dit werk te automatiseren. Is het niet bij de draaier, dan is het wel bij zijn baas. De automatische draaibank die daarvoor ontwikkeld is heet een draai automaat. En de verzamelnaam voor de producten die daar vanaf komen is automatendraaiwerk.

Geen opmerkingen: