dinsdag 18 november 2008

Moderne draaiautomaten

 
Posted by Picasa


De klassieke draaiautomaat (zie foto) is een vernuftige constructie van handels, palletjes, stuurnokken en bewerkelijkheid. Deze machines waren (en zijn nog steeds) onverslaanbaar op grotere series van producten. Vooral als daarbij meerdere gereedschappen tegelijk aan het werk kunnen zijn. De meest gangbare, mechanische, typen hebben een complexe besturingsschijf, die langs allerlei moeizaam berekende en vervaardigde boogdelen (curven, vandaar de naam curveschijf en curven automaat) een aftastrol omhoog en omlaag geleidt, die op zijn beurt weer een gereedschap heen en weer laat bewegen.

In sommige uitvoeringen zijn de klassieke schijven vervangen door cilindrische bussen. Deze zijn ook lastig om te maken, maar bieden de mogelijkheid om de totale stuurcurve uit meerdere segmenten op te bouwen. Hierdoor is niet voor ieder nieuw product een complete set curven nodig, maar helaas zijn niet alle stuurcurven herbruikbaar.
Het was dus, aanvankelijk, een hele verbetering dat de machines hydraulisch gestuurd gingen worden. Helaas had de hydrauliek ook wat probleempjes, en het aantal machines met een hydraulische besturing is beperkt gebleven.

De echte grote sprong naar lagere aanloopkosten per serie kwam pas met de CNC machines. In minder tijd dan je een curvenset berekent schrijf je een CNC programma, en het laden in de machine gaat in een fractie van de tijd die nodig is om de stuurcurven te monteren. En het wijzigen van één of twee programmaregels gaat heel veel makkelijker dan het aanpassen van een geharde stalen curvenschijf. Dus iedere universele CNC draaibank met automatische materiaal aanvoer is als draaiautomaat te gebruiken.

Dat klinkt mooi, en is bijna waar.
De ‘normale’ CNC draaimachine kan meestal met één gereedschap tegelijk werken. Nou is dat niet zo erg als het lijkt, want om met meerdere gereedschappen tegelijk te werken moeten vaak grote concessies gedaan worden ten opzichte van de optimale verspanings condities.

Verder is een gemiddelde draaimachine berekend op de meest voorkomende klussen. En daardoor veel te groot gebouwd voor het vaak kleine automaten draaiwerk. De huidige techniek stelt de constructeurs in staat om hele hoge verplaatsing snelheden te halen met de, vaak zware, revolver koppen. Dat houdt, ook bij een grote machine, de neventijden kort. Als er iets mis gaat is de klap echter ook veel groter. Impuls is snelheid x bewegende massa.
Bij een kleine machine is de bewegende massa kleiner, en omdat de af te leggen weg minder lang is hoeven ook de snelheden niet zo hoog te zijn om korte cyclus tijden te halen.
Het is dus logisch om de machine niet groter te bouwen dan nodig is.
En zo is de moderne draai-automaat een specialistische machine geworden.
Klein, en om de producten in één arbeidsgang te kunnen maken vaak complex. Met, bijvoorbeeld, de mogelijkheid om het product aan twee kanten te bewerken. Of extra bewerkingen als dwarsgaten boren, spiebanen frezen, excentrische bewerkingen enzovoorts.
De insteltijden zijn wat langer dan bij een universele machine, maar daarna kan de machine ‘dun’bemand, of zelfs onbemand draaien.

De compacte draaiautomaten nemen weinig plek in, en zo kan een automatendraaierij op een klein oppervlak met weinig mensen veel machines tegelijk onderdelen laten produceren.
Dat deze voordelen de kostprijs verlagen is evident.

Geen opmerkingen: