dinsdag 11 november 2008

de Revolver Revolutie!

De revolver was op vele terreinen het begin van de een omwenteling, een revolte of revolutie.

In de popmuziek was Revolver het album van de Beatles dat de Beach Boys inspireerde tot Pet Sounds. Dit meesterwerk was voor de Beatles weer aanleiding om Sgt. Pepper te maken, waarmee een omwenteling in de popmuziek gestalte kreeg, die met Revolver al ingezet was.

De ‘ontginning’ van Noord Amerika, zeg maar de verovering op de indianen (en op concurrerende immigranten) , en zo de opbouw van de Verenigde Staten, leunt ook voor een groot deel op het succes van een revolver. Nadat Samuel Colt het pistool van een ronddraaiende trommel had voorzien, die na ieder schot gelijk een nieuwe patroon voor de loop bracht , was het wapen na steeds schietklaar (zolang het magazijn niet leeggeschoten was tenminste).

Op draaimachines heeft de revolver geen patronen paraat, maar draaigereedschappen die direct achter elkaar ingezet worden.
Voor eenvoudig moertje zijn tenminste een centerboor, een boor en een tap nodig, die alledrie in het hart van het te maken product moeten staan.
In plaats van handmatig wisselen is het voor serie productie heel aangenaam als het volgende gereedschap direct klaar staat.
Zo kreeg eerst de (handbediende) revolverbank, en later de draaiautomaat, één revolverslede. Deze was voor alle bewerkingen aan het centrale gat. Daarnaast waren nog drie of vier gereedschapdragers (sleden) die aan de buitenzijde van het product werkzaam waren heel gebruikelijk.

Naarmate de machine meer bewegingsvrijheid kreeg (de oude revolver ging alleen maar heen en weer langs wat wij nu de Z-as noemen) verdwenen de zij sleden, en kwamen ook de buiten gereedschappen op de enkele gereedschapdrager terecht. Soms bevinden de gereedschappen zich naast elkaar, dan is het een lineair slede. Dit heeft zowel voordelen als beperkingen. Maar meestal zitten de gereedschappen op een revolver.

Geen opmerkingen: