dinsdag 17 maart 2009

Voorjaars schoonmaak

Op dit moment is iemand bezig om de onderdelen kast door te lopen. In deze kast bewaren wij de specifieke gereedschappen die wij per product gemaakt (of ingekocht) hebben.
En dan zie je wel wat voor impact de CNC techniek op het automatendraaien gehad heeft. En nou was die kast een paar jaar geleden ook al eens helemaal doorgelopen om ruimte te maken.

Om te beginnen komen er natuurlijk steeds meer curven vrij, van curven gestuurde draaiautomaten die we niet meer hebben, of, als ze er nog staan, steeds minder gebruiken. En profiel gereedschappen zijn overbodig geworden, want met een CNC gestuurde machine kun je vrijwel iedere vorm maken. De beitel legt dan wel een langere weg af, maar door de hogere snijwaarden van hardmetaal is het product toch sneller klaar.

Curven maken was een vak apart, en dus ook een vakman apart. En als de curve dan eenmaal gemaakt was en proefgedraaid had moest deze, voor een lange serie, gelijk weer van de machine om gehard te worden. Waarna er vaak iets net niet meer paste, of de klant het product wijzigde. Het omslagpunt voor de keuze tussen CNC en curvengestuurd is heel sterk naar de CNC draaiautomaat toegeschoven.
Met het verdwijnen van de curven gestuurde draaiautomaat moest ook onze gereedschapmaker iets anders gaan doen.

Ook zijn er veel opspanmalletjes voor extra bewerkingen overbodig geworden. Tegenwoordig gebeuren deze bewerkingen, zoals platte kanten frezen, sleuven maken, dwarsgaten boren etc. in een moeite door op de draaiautomaat. Dat kan tot en met markeren toe, we zijn nu bezig om de naam van de klant in een productje te graveren.

En zo komt een werkstukje, dat voorheen misschien wel drie of vier bewerkingen onderging, nu in één keer van de machine. Door met veredelde materialen te werken kan soms zelfs een thermische behandeling overgeslagen worden. We hebben tegenwoordig echt veel krachtiger, veelzijdiger en nauwkeuriger machines. Maar niet alles kan in één keer kant en klaar van de machine komen. Zo willen galvanische bewerking op de draaiautomaat nog niet lukken. Zelfs ontvetten is lastig.

Geen opmerkingen: