maandag 26 oktober 2009

draaiboek

Draai boek.

Het blog groeit nog steeds door, er zijn al genoeg episodes om er een boekje van te maken, een draai boek dus. Maar dat gaan we (nog) niet doen, we beperken ons tot de Blog.

Draaien is niet moeilijk, maar je zou er inderdaad boeken over vol kunnen schrijven. Dat is in het verleden al gedaan, vooral lesboeken. Draaien is ook leuk, er zijn veel hobbyisten die thuis een draaibank of draaibankje hebben. Maar in tegenstelling tot veel andere hobby’s, zoals verhalen schrijven en fotografie, lijken er maar weinig mensen te zijn die er hun beroep van willen maken. En dat is jammer ,want goede draaiers zijn schaars. En het is ook onterecht want doordat goede draaiers schaars zijn ligt de ‘marktwaarde’ voor deze beroepsgroep gewoon hoog. En het is, ent als de twee genoemde hobby’s, een creatief beroep. Je ziet onder je handen iets groeien dat er zonder jouw vernuft en inzet niet gekomen was. De draaimachine is een gereedschap, net zoals een fototoestel of een PC met tekstverwerker. Het ontwerp van het onderdeel komt waarschijnlijk van iemand anders, maar het onderdeel is het resultaat van de inspanningen van de draaier. Net als een portret foto, of een schilderij, daarvan weet de opdrachtgever vaak ook al precies hoe het er uit moet gaan zien. En probeer het dan maar eens zo te maken.

Technische beroepen zijn zwaar ondergewaardeerd. En dan bedoel ik dus niet de beloning. Neen, ik bedoel als beroepskeuze. Het maken van de dingen die wij allemaal zo vanzelfsprekend zijn gaan vinden is vaak een grotere uitdaging dan het lijkt. Juist door het gemak waarmee wij er mee omgaan zien wij de waarde van technisch werk gewoon niet meer in. En het is zulk dankbaar werk. Dus niet alleen draaien (of frezen), maar alle mogelijke technische beroepen in de maak industrie. Maken is creƫren, de maak industrie is een creatieve industrie. En daar mogen we best waardering voor hebben.

Geen opmerkingen: