woensdag 7 januari 2009

Lang en Kort

Je kunt er lang en kort over praten, maar er zijn twee bloedgroepen in de draaiautomaten te onderscheiden. Om te beginnen heb je de langdraai automaten, of langdraaiers, en daarnaast zijn er de draaiautomaten zonder zo’n veelzeggende naam. De een zegt kortdraaiers, de andere zegt vormdraai automaten, en ik heb ze ook wel ‘gewone’ draai machines horen noemen. Wat is er nu zo bijzonder aan langdraai automaten dat ze wel een eigen naam hebben? Want er zijn nog zoveel andere rubriceringen te maken.

In het engels worden langdraaiers ook wel ‘sliding headstock’ machines genoemd. Want Bij een langdraai machine beweegt het product (meestal) langs het gereedschap. Ook wordt de aanduiding ‘swiss type’ erg vaak gebruikt. Met deze twee engels namen is de langdraai machine gelijk goed beschreven. De oorsprong is de Zwitserse fijnmechanische industrie, en het kenmerkende is dat de hoofdspil, met daarin de staf die het product aan het worden is beweegt. De beitels bewegen naar binnen en naar buiten, en de hoofdspil beweegt naar voren. In bijzondere gevallen beweegt de hoofdspil ook naar achteren, maar dat is meestal niet gewenst. Om te voorkomen dat (lange) produkten uitbuigen wordt de staf waarin het te draaien product zich nog verscholen houdt namelijk bij de gereedschappen ondersteund. Dit principe kennen we van de meelopende bril, maar bij een langdraaier gebeurt het door de geleidebus.

En zo kan de langdraaier lange, slanke, producten maken, maar is daar zeker niet toe beperkt. Op onze website vindt u meerdere foto’s van gedraaide werkstukken die korter zijn dan hun grootste diameter, en toch typisch ‘langdraai’ producten zijn.

De langdraaier is namelijk de draai automaat pur sang. Helemaal ontworpen en gemaakt voor serie draaiwerk. Compact, met gewoon te weinig ruimt voor overbodige bewegingen, en daarnaast vaak nog snel ook. Als je korte afstanden snel aflegt krijg je korte stuktijden. En deze machientjes zijn vaak zo gebouwd dat ze met meerdere gereedschappen tegelijk kunnen werken.

Een nadeel van de langdraaier is dat het product direct bij de beitel ondersteund wordt, door de geleidebus dus. Want daardoor is het niet mogelijk om eenvoudig een snede-opdeling te maken. Hierdoor beperkt de inzet van de langdraai automaat zich tot kleine diameters. Ook hier is klein betrekkelijk, want wij gaan tot 26 mm diameter, en ik heb langdraai autmaten tot 40 mm capaciteit gezien. In de scheepsbouw misschien klein, maar voor vele andere takken van industrie zijn dat toch al behoorlijke diameters.

Geen opmerkingen: