woensdag 29 april 2009

we draaien er niet omheen.

De toeleveringsindustrie heeft het moeilijk,en de automatendraaiers dus ook. Inmiddels is er een aantal toeleveranciers van automatendraaiwerk definitief mee gestopt. Eén van de weinige Nederlandse bedrijven waar met meerspillige draaiautomaten gewerkt werd, Chinkoe Metaalbewerking (een samengaan van Schimmer’s apparatenfabriek en van Gaalen), heeft definitief zijn deuren moeten sluiten, en dat is natuurlijk jammer. Het is niet alleen een verlies van werkgelegenheid, maar ook een verlies van kennis en ervaring.
Over de oorzaken weet ik niet veel, maar voor de gevolgen voor de totale Nederlandse industrie wel. Als de toeleveringsbedrijven spontaan of noodgedwongen uit Nederland verdwijnen krijgt de hele Nederlandse industrie het steeds moeilijker om aan onderdelen te komen. Terwijl Nederland altijd een voorloper in innovatie geweest is. Heel veel nieuwe ideeën voor machines die gebruikt maken om de wereldwijde consumptie te voeden en te verpakken zijn in Nederland verzonnen en er worden er nog steeds veel in Nederland gemaakt. Of het nu om de voedings industrie, de CD industrie, Chipsbakkers (silicium én aardappel chips), automobiel industrie of de medische industrie gaat. Heel vaak komen (of kwamen) de benodigde machines oorspronkelijk uit Nederland.
Zonder automatendraaiwerk zijn er ook weinig (draaiende) delen voor deze machines beschikbaar. Zeker nu de machines onderling specialistischer worden, en dus de series dus kleiner, wordt het duidelijk dat het lang niet altijd voordeliger is om ‘goedkope’ onderdelen van ver weg te laten komen. Als u problemen heeft, of verwacht, mm de toelevering van (gedraaide) onderdelen, vraag dan gewoon HIER vrijblijvend ons rapport over uitbesteden en toeleveren voor de (MKB) maak industrie aan.

Geen opmerkingen: