woensdag 14 januari 2009

Draaiwerk, zelf doen of uitbesteden ?

Ik trap een open deur in als ik beweer dat specialistisch werk het beste uitbesteed kan worden. Automatendraaiwerk is immers ook een specialisme, en het is zelfs ons eigen specialisme. Ik zou een beetje als advocaat van de duivel optreden als ik iets anders ging beweren.

Maar er zijn ook meer objectieve argumenten aan te dragen. Zeker nu we allemaal te horen krijgen dat het crisis is, en we onze plannen daar op aan moeten passen. Iedere afdeling, iedere werkplek, die niet de volledige tijd bezet is, is een (deels) overbodige kostenpost.
En met de huidige prijzen van verspanende machines, en het tekort aan vakbekwame bedieners (en ook instellers en programmeurs) is een verspanende afdeling nou niet de goedkoopste afdeling om uren op over te houden. En dat komt niet in de laatste plaats door de milieu en arbo eisen die aan een draaierij of frees afdeling gesteld worden.
En als je dan een goede programmeur / machine insteller hebt, zal deze niet altijd dankbaar zijn als hij tussen de instel klussen door mag afbramen, spoelen, vegen en dergelijke. Als een te duur iemand dat met lichte tot groeiende tegenzin doet kun je al weer snel op zoek naar een andere vakman gaan om zijn openvallende plaats in te nemen.

De beslissing zelf maken of uitbesteden wordt, als je hier aan denkt, dus steeds simpeler.
De steeds grotere investeringen in draaimachines, werkomgeving, milieu en medewerkers kunnen makkelijk afgeschoven worden naar een toeleverancier. Het resultaat is een ‘slanker’ en slagvaardiger bedrijf dat de uitdagingen van de komende tijd beter aankan.

Geen opmerkingen: