donderdag 29 januari 2009

Druk, Drukker, Drukst

Ofwel, meer over de hoge druk koelmiddelpomp.

Het begrip hogedrukpomp op een draaiautomaat blijkt vrij rekbaar. We hebben op onze machines hogedrukpompen van 10 tot 120 bar in gebruik.
In alle gevallen kan er, zeker in combinatie met warmte ontwikkeling door flink verspanen, en het wegslingeren van koelvloeistof door de draaiende spillen in de draaimachines behoorlijk wat nevel ontstaan.

Vooral de druk van 120 bar kan soms wat probleempjes geven. Het belangrijkste nadeel bleek voor ons al snel de hoeveelheid olienevel die de, best wel goed afgesloten, machine produceerde. Aanvankelijk hing er een soort ‘luchtcentrifuge’ boven de bewuste langdraaiautomaat. Deze vorm van afzuiging had echter geen schijn van kans tegen de oliewolk uit de draaimachine.
Bovendien was het filterelement zelf zeer snel zo verzadigd dat zij vervolgens zelf een oliewolk verspreide.
Alle kieren waren dichtgestopt met papier en plastic, en toch speelden de stralen van de ondergaande zon in de avond steeds weer mooi door de om de machine ontstane mistbanken.
Die dampen wilden wij niet inademen, dus deze situatie heeft maar kort geduurd.

Wij hebben 3 maatregelen getroffen, die allemaal hielpen.

· Verlaging van de druk, maar daar koop je geen hogedrukpomp voor.
· Snijolie met anti mist toevoeging.
· Een elektrostatisch filter.

Door de lager luchtsnelheden en de grotere capaciteit (dat kon door grotere doorlaat openingen) was de mist al snel verdwenen, en dat werkt veel prettiger.

En zo bleek de wijsheid dat ieder voordeel een nadeel meebrengt weer helemaal juist, en gelukkig was het nadeel in dit geval weer op te heffen.

Geen opmerkingen: