vrijdag 6 februari 2009

Soms gaat het ook vanzelf.

Soms gaat het echt helemaal vanzelf. Eergisteren wilde ik iets over materiaal aanvoer schrijven, en het werd een stukje over materiaal. Helemaal vanzelf.

Automatendraaiwerk moet dus als vanzelf gaan. Als een machine door moet lopen, zullen er wel een paar dingen moeten gebeuren. En omdat de draaiautomaat onbemand moet draaien moet het ook nog automatisch gebeuren.

Om draaideeltjes te maken heb je materiaal nodig. Dus dat zal automatisch aangevoerd moeten worden. De eenvoudigste oplossing is het materiaal per staf de draaiautomaat in te voeren. Draaien vanaf de staf heeft nogal wat nadelen. Door de grotere staflengte is er meer materiaal te verplaatsen, de massatraagheid neemt toe, evenals de trillingsgevoeligheid. Bij kleine diameters is zal de staf makkelijk buigen, en bij grotere diameters geeft een kleine afwijking ten opzichtte van volkomen recht al kans op onbalans. Als deze trillingen kunnen zichtbaar worden als onregelmatigheden in het product, en veroorzaken extra gereedschap slijtage.
De machine zal dus zelden zijn maximale toerental kunnen lopen.
Het grote voordeel, zeker bij kleine diameters, is de snelheid en het gemak waarmee het materiaal voor het volgende werkstuk aangevoerd wordt.

Bij de aanvang van ieder volgend product wordt het materiaal gewoon één productlengte opgeschoven.
Dat gaat precies één staflengte goed. Een staf is meestal 3 meter lang. Bij producten met een lange bewerkingstijd kan dat best vier uur, of nog langer duren. Maar meestal is het aanmerkelijk korter. Dus zal de machine, onbemand, snel weer stil staan. Tenzij de volgende staf automatisch de machine ingevoerd kan worden. Daarom zijn draaiautomaten in het algemeen voorzien van een stangen laadmagazijn. Om trillingen en andere problemen te vermijden, of tenminste te beperken, zijn staflaadmagazijnen vaak van ingenieuze dempingsystemen voorzien. Sommige van deze oplossingen zijn tamelijk bewerkelijk, en andere echt heerlijk eenvoudig.

De cyclus van het staflaadmagazijn start als aan het einde van de staf opnieuw doorgevoerd moet worden. Het magazijn meet dat het einde van de staf bereikt is, en zal de draaimachine vragen te wachten tot de nieuwe staf ingevoerd is. Er is pas plek voor de nieuwe staf als het reststuk van de oude verwijderd is. Want een draaiwerkstuk moet voor de bewerking ergens op opgespannen worden. Daarom kan een staf materiaal nooit tot de laatste millimeter opgedraaid worden.

(Er zijn twee manieren om het reststuk te verwijderen. Naar voren, door de hoofdspil. Dan valt het reststuk tussen de spanen, en zou, zeker als het aan de grote kant is, de spaanafvoer kunnen blokkeren. Een zekerder methode is om het materiaal mee terug te nemen naar de aanvoerkant van de machine. Helaas heb je dan meer lengte nodig om het materiaal beet te kunnen houden, wordt er meer materiaal weggegooid. )

Als de nieuwe staf ingevoerd is krijgt de machine weer toestemming om de spantang dicht te doen, en verder te gaan met productie.

En zo is het mogelijk om een machine in één keer voor meer dan 12 uur aan materiaal te voorzien, en kan er, wat het materiaal betreft, de hele nacht doorgewerkt worden.

Geen opmerkingen: