dinsdag 24 februari 2009

Spannende spanen

Ik merk dat mijn weblog onder andere bezocht wordt door mensen die problemen met spanen of spaanafvoer hebben. Zonder de details te kennen is het natuurlijk heel lastig om daar specifiek op in te gaan. De simpelste manier om problemen met spanen te voorkomen is : geen spanen maken. Of, als het toch moet, maak dan zo kort mogelijke spanen

Mijn gouden tip van alle tijden is natuurlijk : draaiwerk (en vooral automatendraaiwerk) moet je uitbesteden, hierdoor hoef je (in eigen bedrijf) geen spanen te maken. En wij maken ‘toevallig’, serie draaiwerk, op speciaal daarvoor gemaakte en ingerichte draaiautomaten. Deze zijn onder andere voorzien van diverse (hoge druk) koelmiddel pompen, om de spanen van de producten en gereedschappen af te krijgen, en spanentransporteurs om de spanen de machine uit te krijgen.

Maar niet iedereen wil of kan series draaiwerk uitbesteden, en daarom wil ik toch nog wel wat meer algemene tips geven.

1) de materiaal keuze, van een heleboel materialen zijn kortspanige versies te koop, een aantal worden elders in deze weblog beschreven.

2) Kies het gereedschap met de juiste spaanbreker voor de toepassing. (dus aangepast aan materiaal, voor of nadraaien etc)

3) Voldoende koeling, bij binnengereedschappen (boren, uitdraai beitels etc) bij voorkeur door het gereedschap heen direct naar de snijkant. Dit kan een vrij hoge koelmiddeldruk vragen.

4) Als je moet kiezen tussen snede diepte en voeding: meer voeding geeft meestal een kortere spaan. (minder snedediepte geeft in verhouding een grotere voeding).

5) Als de machine de toegenomen snijweerstand door de grote voeding niet meer trekt, verlaag dan de snijsnelheid.


Deze verbanden zijn echt te complex om in een paar regels uit te leggen,
Daarom is het echt zo’n slechte raad niet om bij grotere series draaiwerk uitbesteden te overwegen.

Geen opmerkingen: