vrijdag 8 mei 2009

Als het maar glimt.

Sommige onderdelen komen technische helemaal niet zo kritisch. Als de maten binnen één tiende van een millimeter kloppen is het soms al goed. In automatendraaiwerk kunnen zelfs nog ruimere toleranties voorkomen. Het hoeft niet altijd op een honderdste millimeter te kloppen. Het kan wel, maar als het niet hoeft is het natuurlijk een onnodige kostenpost om het toch zo nauwkeurig te draaien.
Daar kan weer een heel andere, en veel subjectievere, eis tegenover staan: Het onderdeel moet dan vaak MOOI zijn. En die schoonheid wordt natuurlijk in eerste instantie door de beschouwer bepaald. Of iets wel of niet mooi gevonden gaat worden begint natuurlijk al bij het ontwerp. Wij bemoeien ons niet met de esthetica van onderdelen. Wij kunnen wel helpen bepalen of een onderdeel, zoals het er in de eerste schetsen uitziet, draaibaar is. Want het volgende aspect aan de beoordeling is natuurlijk de uitwerking en de afwerking van de gedraaide onderdelen.
Mooi draaiwerk begint dus al bij het ontwerp, inclusief de materiaal keuze, en een duidelijke specificatie. En dan heet zo’n onderdeel misschien heel denigrerend “voor de eksters gemaakt”(als het maar glimt), maar we zullen er zeer zeker ons best op doen. Want al is uiteindelijk ‘visueel aantrekkelijk’ op zijn minst een beetje vaag, en ‘glad en onbeschadigd’ niet zo’n heel technische uitdrukking, wij snappen het echt wel.
Als het ontwerp ook maar rekening houdt met de vlakken waarop een draaiwerkstuk opgespannen moet worden, wat zichtbare sporen achter kan laten. En met dat deel van het ontwerp helpen wij graag. Eén van onze slogans is, geheel terecht: “draaibankiers die meedenken”.

Geen opmerkingen: