maandag 18 mei 2009

Opnieuw uitgelegd: Automatendraaiwerk.

De oude edities van deze Blog beginnen een beetje in de geschiedenis weg te zakken. En dat is een goede reden om sommige basis begrippen weer eens op te rakelen.


Want wat is dat automatendraaiwerk, waar deze Blog over gaat, nu precies?

Wij draaien draaidelen op automatische machines. Dat zijn draaiautomaten. De meeste draaimachines, dus ook draaiautomaten, zijn tegenwoordig CNC gestuurd. Dus is ons automatendraaiwerk nu automatisch CNC draaiwerk . Dat wil zeggen dat het automatisch gedraaid CNC draaiwerk is, want niet alle automaten draaiwerk is vanzelf (dat is ook een betekenis van ‘automatisch’) CNC draaiwerk.

CNC machines hebben het voordeel dat ze sneller om te stellen zijn naar een nieuw draaideel, en er zijn eenvoudig complexere vormen mee te maken. Een programma voor een CNC draaiautomaat is gewoon veel eenvoudiger te wijzigen dan een curvenset voor een curven gestuurde draaiautomaat. Deze voordelen zijn niet altijd gewenst, want er staan nadelen tegenover.
Een CNC draaimachine is (nog steeds) vaak langzamer dan zijn oudere mechanisch broertje, en op de mechanisch (curven) gestuurde draaiautomaten wordt al veel langer afgeschreven, wat een lager uurtarief tot gevolg heeft.
Een snellere machine meteen lager tarief leidt tot goedkopere producten. Helaas gelden die voordelen niet voor alle producten. Maar wij kunnen gelukkig kiezen, naast onze CNC (lang) draaiautomaten staan er nog steeds een aantal curven gestuurde draaiautomaten beschikbaar.

Geen opmerkingen: