dinsdag 26 mei 2009

Springstof

Ook al draaien wij niet zo lekker (en velen met ons), de wereld draait toch wel door. En dat draaien is niet zo technisch. Vandaag, ter compensatie, dus weer eens een stukje techniek op deze automatendraaiwerk weblog. En ik wil weer een ander leuke gadget van de automatendraaiers aan u voorstellen: de springkop.

Uitwendige schroefdraden kun je onder andere snijden en rollen. Snijden kan met een beitel, die in meerdere passages het materiaal uit de dalen van de schroefdraad verwijdert, of met een snijplaat (ook wel snij-ijzer en soms zelfs snijmoer genoemd). En daar begint de verwarring, want een wisselplaatje waarmee draad gesneden wordt ook wel (draad-) snijplaat genoemd.
Eén van de nadelen van de snijplaat is dat de draairichting om moet keren om de snijplaat van de pas gesneden draad af te draaien. En zowel het omkeren als het afdraaien kosten tijd. Bovendien gebeuren de meeste (voor het gereedschap) dodelijke ongelukken met draadsnijgereedschap op de terugweg. Als de schroefdraad gevormd wordt is de spaanvorming meestal prima onder controle. Want voor deze bewerking is de draadsnijplaat gemaakt. Maar op de terugreis kan de vers gevormde spaan tussen de nieuwe schroefdraad en het snijgereedschap komen. En soms met fatale gevolgen.
Gelukkig heeft een slim persoon ooit iets verzonnen om de snijplaat aan het eind van de schroefdraad open te klappen. Op die manier hoeft er niets omgedraaid of langzaam teruggedraaid te worden. En er is dus ook geen gelegenheid voor de spanen om dit te verstoren. Omdat de draadsnijkop waarmee dit gebeurt aan het eind van de schroefdraad openspring wordt zo’n inrichting een springkop genoemd.
Zo’n springkop is een stuk ingewikkelder dan alleen maar een snijdende moer die open en dicht klapt. Want om aan het eind van de volgende schroefdraad weer open te klappen moet de springkop tussendoor wel dichtgeklapt worden natuurlijk. En zo is er een vernuftige constructie met palletjes en veertjes ontstaan. Maar als je die eenmaal hebt (en snapt) kun je dus wel sneller en betrouwbaarder een schroefdraad maken dan met de meer bekende snijplaat.

Geen opmerkingen: