woensdag 6 mei 2009

ETG100, en minder

Ik heb al een paar keer heel blij over ETG100 geschreven. Het is een sterk materiaal (100 KG treksterkte per vierkante mm, voor de meer recent afgestudeerden is dat 1.000 Newton / mm^2 !, een treksterkte die bij veredeld 42CrMo4 in de buurt komt!)
Dit materiaal laat zich niet alleen prettige bewerken, maar het is ook ‘vriendelijk voor het gereedschap’. Er staat nu een machine 5400 moertjes (M12 en M16 gecombineerd) te maken. We zijn halverwege de serie, en de eerste boor zit er nog in. Terwijl de calculatie module aangaf dat bij de optimale snijsnelheid er ongeveer 500 à 600 gaten gemaakt kunnen worden voor de boor herslepen moest worden. Bij de tappen voor de M12 gebeurt het zelfde. We zijn met een toevallig aanwezige tap begonnen, en de speciaal aangeschafte tappen voor dit sterke materiaal liggen nog mooi en nieuw te wezen.

En nu blijkt er ook nog een versie ETG materiaal te zijn die 8.8 materiaal, een standaard voor bouten, moeren en andere bevestigings middelen , kan vervangen. Dat is ETG25. Normaal geeft het maken van dit soort ‘eenvoudige’ producten juist veel overlast van spanen, omdat de materialen meer geschikt zijn voor koud vervormen dan om te verspanen.

Ook dit materiaal heeft een nadeel: Het is slecht verkrijgbaar. Maar we hebben nu een proefstaf ontvangen, en aansluitend op de huidige serie gaan we het gewoon proberen. Dan worden ook 'sterkere' bouten en moeren misschien weer gewoon automatendraaiwerk.
En via deze Blog houd ik u op de hoogte.

Geen opmerkingen: