woensdag 27 mei 2009

Automatisch of niet?

Vandaag had ik weer eens een leuk gesprek met een conculega over draaimachines. Wat is nu het verschil tussen een draaiautomaat en een gewone draaimachine? We zetten in principe de zelfde soort machine in, en mijn conculega vond het vreemd dat ik een lagere prijs calculeerde dan hij gedaan had. Maar ook tussen 'bijna de zelfde machines'zijn natuurlijk verschillen. En dat zit niet alleen in de opties en in de accessoires, maar deels ook in het werkproces. Het belangrijkste verschil bleek onze automatische stafaanvoer te zijn. Die maakt een eenvoudiger werkproces voor serie draaiwerk mogelijk. Staven materiaal van 3 meter lengte worden op de stafaanvoer gelegd, en als de ene staf opgedraaid is pakt de machine, met hulp van de stafaanvoer, de volgende. Het betrof een eenvoudig product, met vrij ruime toleranties. Het betreffende draaideel heeft een vrij korte stuktijd, en een staf is dus ook snel op gedraaid. Als er dan niemand op hoeft te letten of de draaimachine stil staat, en er nauwelijks tijd nodig is om met de volgende staf te laden en door te draaien scheelt dat dus tijd. We draaien dus meer producten per uur. Omdat de machine makkelijk meer uren per dag draait wordt het uurtarief (terug rekenend vanuit een dag tarief) dus lager. Meer producten per uur bij een lager tarief levert dus goedkopere producten op.

Mijn conculega leek enigszins teleurgesteld dat wij deze onderdelen niet op een meer geavanceerde draai automaat zouden maken. Maar de nieuwere, snellere draaimachines hebben ook meer mogelijkheden. En een overeenkomstig hoger tarief. (Ook dat tarief is overigens relatief gunstig, door de toepassing van een zelfde laadmagazijn.) En zo wordt de snelheidswinst van de geavanceerde draaiautomaat in dit geval teniet gedaan door een hoger uurtarief. Want wij proberen, waar mogelijk, altijd het werk op de meest passende machine te maken. En dat is niet per definitie de mooiste of nieuwste draaiautomaat.

1 opmerking:

Unknown zei

Het is altijd belangrijk om naar een uiteindelijke kostprijs per product te rekenen. Daarbij is overigens niet alleen machineprijs van belang. Ook prijs en standtijd draaigereedschap, Zie ook:

http://bit.ly/cQRG1W

Reinold Tomberg
Metaal Magazine