dinsdag 19 mei 2009

Inhaal vraag

Voor u gelezen in het NRC handelsblad van 12 mei 2009:

Onder de kop ‘economie herstelt nu snel’ beschrijft Jan Fransoo (hoogleraar technische bedrijfskunde en logistiek aan de Technische Universiteit Eindhoven) hoe door het harmonica effect in de toeleverketen de hele industrie bij een vermoeden van komende vraaguitval knarsend tot stilstand komt. En dat is inderdaad wat we met zijn allen het laatste jaar hebben zien gebeuren. Men vermoedde dat het slechter zou gaan, en dus zijn de voorraden, die noodzakelijk zijn om zonder wachttijden te kunnen produceren, verminderd.
Maar als de vraag nu niet, of minder sterk dan verwacht, afneemt blijken straks die voorraden opeens nodig. Het gevolg zal een enorme inhaalvraag zijn. En dan worden materialen en tijd bij een toeleverancier schaars, en dus duur.
En dat terwijl de toeleverindustrie nu aan een soort uitverkoop begonnen is. Wij geven echt niet als enigen ‘crisiskorting’. Voor andere toeleveranciers is de uitverkoop helaas meer definitief.
Als u dus voor een prikkie automatendraaiwerk wilt hebben is het nu de tijd om in te kopen.
Sommige materialen zijn echt goedkoop, en kortingen zijn makkelijk te bedingen.
De levertijden zijn nu kort, maar dat is eigenlijk niet zo belangrijk als het om aanvulling van de voorraad gaat. Maar als er na de zomervakanties hinderlijk misgegrepen wordt in de magazijnen van de eindgebruikers kan de levertijd wel eens vervelend uitlopen.

Geen opmerkingen: