vrijdag 12 juni 2009

Onder druk presteren

Veel onderdelen die we draaien zijn voor toepassing in de pneumatiek. En daar is hydrauliek natuurlijk sterk aan verwant. Alleen het medium (meestal olie) is veel dikker, en moeilijker samendrukbaar, dan de lucht die in de pneumatiek toch wel erg gebruikelijk is. De onderdelen die wij voor hydraulische toepassing maken zijn gedeeltelijk het zelfde soort onderdelen als voro de pneumatiek toepassingen, maar ze moeten onder meer druk presteren. De onderdelen zijn vaak kleiner, en de materialen zijn vrijwel altijd sterker. Ook voor hydrauliek toepassingen draaien wij veel ETG100. En daarvan draaien wij dan restrictors (met gaatjes tot 0,5 mm, terwijl in de pneumatiek 0,15 mm diameter voorgekomen is), klepjes, kleppen, klepzittingen, klephuizen. Maar ook aansluitstukken, aansluitbuizen, zuigerstangen, veerhouders en koppelstukken staan op ons repertoire van hydraulica onderdelen.
Naaste ETG100 komen natuurlijk RVS soorten en 42CrMo4 voor. En voor de ‘retour kant’, waarbij de drukken natuurlijk lager zijn, wordt ook gewoon automatenstaal gebruikt, of zelfs aluminium.

Door de nauwe toleranties en de vele (kleine) dwarsgaten en de diverse kopse gaatjes uit het midden zijn dit echte moderne automaten draaidelen. Want ook als automatendraaierij moeten wij met onze tijd mee gaan. En wat we vroeger akelig nauwkeurig en zeer bewerkelijk vinden is tegenwoordig gewoon, en komt kant en klaar van de machine. Nou ja, op de externe nabehandelingen als verzinken, slijpen, harden enzovoorts na.

Geen opmerkingen: