maandag 29 juni 2009

Draaien maar!

Draaien is niet zo moeilijk als ik in deze blog soms suggereer. Als je je maar aan een paar basis regels houdt. Draaien is echter niet het zelfde als automatendraaien. Want er is natuurlijk een groot verschil tussen enkele stuks en seriematig werk. Als er krullen om de boor blijven zitten is dat bij één product meestal niet zo’n ramp. Bij 5 producten kunnen ze in de weg gaan zitten, en bij 100 producten kan het een vervelende pannenspons geworden zijn, die de toevoer van koelmiddel blokkeert, en zo levensbedreigend kan worden voor de boor.
En bij het draaien gebeurt precies het zelfde.
Deze problemen met spanen zijn grotendeels te vermijden met de juiste keuze van materiaal, gereedschap, snijsnelheid en voeding. Dat zijn maar vier keuzes om te maken, het is alleen jammer dat ze elkaar beïnvloeden, want dat komt de overzichtelijkheid bij het maken van deze keuze niet ten goede. Richtwaarden voor de snijsnelheid en voeding bij het draaien heb ik elders in deze blog gegeven. (zie http://automatendraaiwerk.blogspot.com/2009/04/voeding-en-snijsnelheid-bij-draaien.html en http://automatendraaiwerk.blogspot.com/2009/02/nog-meer-voeding-en-snelheid.html .
Voor de voeding wil ik nog een aanvullende tip geven:
Bij het voordraaien kun je de spaanbreking beïnvloeden door middel van de verhouding tussen snedediepte en voeding. Voor aluminium en RVS is een verhouding in de buurt van de 6 meestal bruikbaar. Als het materiaal kortspaniger wordt kan de snedediepte groter worden. Bij automatenstaal is de verhouding snedediepte/voeding ongeveer 8, en bij voor messing in de buurt van de 10. Let wel op dat je niet meer spanen afneemt dan je draaibank en de opspanning verdragen.
Voor het nadraaien is de richtlijn dat je voeding onder de helft van de neusradius blijft. Bij nauwe toleranties is een vuistregel dat je voeding ongeveer twee keer de (diameter) tolerantie kan zijn.

Bij het draaien van enkele stuks werkt dit goed genoeg,, en serie draaiwerk kun je gewoon uitbesteden bij een automatendraaierij.

Geen opmerkingen: