vrijdag 26 juni 2009

speciaal

Wij draaien, dat is inmiddels wel bekend. Wij draaien vooral in series. Die series draaiwerk draaien wij op automatische machines. Dat zijn draaiautomaten. Wij zijn dus automatendraaiers in een automatendraaierij. En dat is een specialisme waar we trots op zijn.

De automatendraaierij van de 21e eeuw is niet meer te vergelijken met de automatendraaierijen van zo’n 20 jaar geleden. De vele rijen gelijksoortige draaimachines die één kunstje kenden zijn vervangen door flexibele CNC draaiautomaten, die complexe gedraaide producten in één keer kant en klaar maken. Nadat de onderdelen gereinigd zijn kunnen ze zo verstuurd worden.

Draaidelen die vroeger nog een paar keer in handen genomen moesten worden voor aanvullende bewerkingen komen nu helemaal kant en klaar van de machine. Die draaimachines zijn dus fors ingewikkelder geworden, en het werk uitdagender.

En de automatendraaierij van, pakweg, 2030, zal weer heel anders zijn dan de automatendraaierij van nu. Misschien vinden wel iets dat verspanen overbodig maakt. Want eigenlijk is het vreemd om (soms) het grootste deel van het materiaal weg te gooien, en maar ‘een beetje’ product over te houden.

Automatendraaiwerk is speciaal werk. En wij zijn trots op ons specialisme.

Geen opmerkingen: