vrijdag 10 juli 2009

Meer spoed,

Ook vandaag gaat de blog bijdrage over spoed, maar nu wil ik eens uit een heel ander vaatje tappen.
Sommige onderdelen worden met enige regelmaat gebruikt, maar om een of andere reden gebeurt het toch vaak dat ze onverwacht op zijn. Gewoon omdat voorraadbeheer lastig is. Er is altijd verschil tussen theoretische voorraad en water echt in het magazijn ligt. Dat kan zijn omdat service monteurs wat extra onderdeeltjes meenemen, voor de zekerheid, of omdat er meer in de montage karretjes ligt dan eigenlijk de bedoeling is. Hoe dan ook, als de magazijnmeester heel eventjes niet oplet kan er verschil ontstaan tussen theoretisch voorraad en werkelijk aanwezige onderdelen. Zeker in de vakantietijd, die er nu weer aan komt, is dat een bekend fenomeen.
Het is natuurlijk jammer dat theoretisch aanwezige onderdelen niet gemonteerd kunnen worden. Dat was al zo in de tijd dat de voorraad met een kaartenbak bijgehouden werd, en daar hebben computers nooit verandering in kunnen brengen.

Er is een hele simpele oplossing tegen misgrijpen, en dat is reserve voorraad. Voor onderdelen waarvan wij de regelmaat (beginnen) te herkennen proberen wij met onze afnemers afspraken te maken over een (hele) kleine reserve voorraad bij ons in het magazijn rek. Daar kunnen de grijpgrage vingers van niet magazijn medewerkers niet bij, en in geval van paniek zijn ze snel beschikbaar. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze hier voor eeuwig blijven liggen, dus we maken wel graag afspreken vooraf over de afname.

Specifiek draaiwerk en automatendraaiwerk, snel geleverd, dat kan, als we daar afspraken over maken. Ook daarmee zijn wij u graag van dienst.

Geen opmerkingen: