vrijdag 24 juli 2009

Niet meer als vroeger,

Zojuist hebben we weer een leuke offerte uit mogen brengen. En dan zie je direct dat het automatendraaiwerk van nu niet meer het zelfde is als het automatendraaiwerk van vroeger.
Eén van de aangeboden onderdelen was getekend met een sleufje waar een TY-bandje doorheen zou moeten. Maar zo’n plat sleufje laat zich slecht boren. Op een CNC machine met een gestuurde Y-as kun je met een freesje ‘gewoon’ heen en weer laten lopen. Kom daar bij een curven gestuurde draaiautomaat maar eens om. Maar als het kan, houdt dat niet altijd in dat je het ook zo doen moet. Want een sleufje van 5 mm lang, half zo breed en 12 mm diep frezen duurt best wel even. In overleg met de afnemer hebben we voorgesteld om een dwarsgat te boren. Gewoon, rechttoe, rechtaan en rond. De invloed daarvan op de productietijd, en dus de prijs, was dusdanig groot dat onze aanvrager nu meer kans op de order heeft, en wij dus ook.

Wij weten niet alles van verspanen, maar wel een heleboel. Als draaiers hebben wij ook veel van frezen moeten leren. En al die kennis en kunde is voor onze afnemers beschikbaar. En niet alleen voor afnemers, ook voor aanvragers, maar dan wel in de hoop dat het ook afnemers worden. Als u dus vragen heeft over automatendraaiwerk, of andere vormen van verspanend werk, mag u ze ons altijd stellen.

Geen opmerkingen: