dinsdag 28 juli 2009

Sterk staal,

We hebben pas weer zo’n leuk materiaal mogen bewerken, 34CrNiMo6. En nog veredeld ook.(treksterkte ca. 1100 Newton per vierkante mm). Van het veredelen wordt het materiaal sterker, en dat lijkt een nadeel. Gelukkig bedriegt de schijn soms, want sterker is meestal harder materiaal. En harder materiaal is niet altijd vervelender om te bewerken. De meeste automaten legeringen zijn harder, en brosser, dan de ‘gewone’ soorten. Messing is natuurlijk het klassieke voorbeeld . “gewoon Messing (of ‘geel koper’), MS63, is bijna smeerbaar, en dat blijft dan ook in lange slierten aan elkaar, en op en om het gereedschap zitten. Automatenmessing (MS58) is ‘halfhard’, en geeft mooie korte spanen (die tevens heel vervelende splinters zijn).
Aluminium is vergelijkbaar. “Gewoon” aluminium , 51St en 50St, zijn zacht, en daardoor minder prettig te draaien dan de automaten legeringen zoals 28ST (ook wel 2011), 2007 , 6026 en zelfs 7075, die allemaal een harder zijn, en aanmerkelijk sterker.

Ook automatenstaal is brosser dan gewoon staal, maar omdat staal al sterk is, is automatenstaal niet sterker dan gewoon staal. Sterker staal is ook goed te draaien, als het maar niet te zacht is. Want zacht staal (weekijzer is een heel mooi voorbeeld) is stroperig, en zal aan de beitel plakken. Het is vergelijkbaar met koude en minder koude roomboter. Boter op kamertemperatuur is prettig smeerbaar, maar als je er meteen mes doorheen gaat blijft de boter er aan plakken. Van koude boter kun je eenvoudig sierlijke krulletjes schaven, of met een scherp mes boter figuren maken voor op de ontbijttafel.

En zo is het dus ook met staal.

Geen opmerkingen: