maandag 6 april 2009

Automatendraaiwerk …..

Wat is dat nu precies? Automatendraaiwerk?
Automatendraaiwerk is op automatische machines gedraaid draaiwerk.
Draaien is een manier om ronde onderdelen te maken. Het onderdeel draait, en de beitel snijdt alle materiaal die hij tegenkomt weg. Omdat het onderdeel draait blijft er een ronde doorsnede achter. Het onderdeel wordt dus ‘rotatie symmetrisch’. Door de beitel naar binnen en naar buiten te bewegen kunnen we een contour maken.
Zo worden houten tafelpoten gemaakt, en ook stalen schroeven en moeren. Maar ook kunststoffen en zelfs keramiek zijn te draaien (niet te verwarren met de keramiek draaischijf van de pottenbakker, daar wordt geen materiaal weggenomen, maar verplaatst, dat lijkt meer op vloeidraaien, en dat is heel iets anders).

Al zijn moeren en bouten niet altijd echt rotatie symmetrisch, want ze hebben vaak een zeskante kop. Daar is gewoon zeskant materiaal voor, dus dat is binnen deze omschrijving geen bezwaar. Als we er maar aan denken dat de definitie alleen voor het bewerkte deel geldt.

Als een draaier (dat is de vakman (m/v) die de draaibank bedient) keer op keer veel gelijke draai werkstukken moet maken ontstaat de drang om dit werk te automatiseren. Is het niet bij de draaier, dan is het wel bij zijn baas. De automatische draaibank die daarvoor ontwikkeld is heet een draai automaat. En de verzamelnaam voor de producten die daar vanaf komen is automatendraaiwerk.

Geen opmerkingen: