donderdag 23 april 2009

Weer aan de rol,

Niet alleen schroefdraden worden beter van rollen. Ook ‘gewone’ stalen oppervlakken kunnen veel baat hebben bij rollen. Is voor mensen een avond aan de rol, rollebollen of rock en roll juist een vorming van ontspannen, voor staal ligt dat toch anders.
Het rol gereedschap wordt met een behoorlijke kracht tegen een vrij klein oppervlak geduwd. Hierdoor ontstaat een grote druk, en vloeit het staal enigszins uit. Hierdoor komen de inwendige krachtlijnen dichter op elkaar te liggen, en deze spanning verhardt het materiaal plaatselijk.
Rollen, of walsen, kan het materiaal dus gladder en harder maken. Op deze manier kan, al op de draaiautomaat, zowel het harden als het slijpen vervangen worden, nog voordat het draaiwerkstuk afgestoken wordt.
En het leuke is dat deze bewerking niet alleen op de buitenzijde van het product mogelijk is, maar ook aan de voorzijde. Zo hebben wij produktjes gedraaid met een vlakheid van minder dan 0,005 mm, en een oppervlakte gladheid van 0,2 Ra. En dat zou ook in RVS kunnen. Dat is een heel stuk eenvoudiger dan vlakslijpen, want een magneetplaat heeft weinig grip op RVS.

En zo is er, ook in het automatendraaiwerk, bij bijna ieder probleem wel een oplossing te vinden.

Geen opmerkingen: