vrijdag 3 april 2009

Voeding en snijsnelheid bij draaien

Draaien is een vak. Een vak vereist vakkennis en vakmanschap. Kennis kun je vergaren, en de ervaring die je moet hebben voor goed vakmanschap kun je opdoen. Maar ooit moet je ergens beginnen. En pas als je redelijk kunt draaien, en je resultaten voorspelbaar genoeg zijn, kun je het proces (verder) automatiseren. Dan heet het automatendraaiwerk. Niet dat iedere programeerbare draaimachine zomaar een draaiautomaat is, want om de snelheid van een draaiautomaat te krijgen is wat meer nodig dan een CNC besturing. Een draaiautomaat is over het algemeen compact gebouwd, en heeft daardoor kortere verplaatsingen, wat de snelheid ten goede komt.

Maar omdat we ergens moeten beginnen zou ik hier voor de adspirant draaiers wat totaal vrijblijvend snelheden geven. Maar dat is geen doen, want de waarden hangen daarvoor te veel af van het werkstuk en de gebruikte machine en gereedschappen.

Maar, ter indicatie: messing en aluminium kun je, met goed hardmetaal gereedschap zo snel draaien als de machine en opspanning toelaten. De voeding moet ongeveer 1/6 van de snedediepte zijn, en die hangt weer af van je draaiwerkstuk en machine. Als de draaimachine protesteert kun je het best eerst je snijsnelheid verlagen (want door de lagere overbrenging krijgt de machine een gunstiger koppel). Bij het boren van aluminium en messing kun je beginnen bij zo’n 60 meter / minuut, en de voeding is totaal afhankelijk van de diameter. Als de boor gaat trillen of breekt ging je te snel.

Er zijn zoveel verschillende soorten staal dat richtwaarden voor staal totaal onmogelijk te geven zijn. Maar in zijn algemeenheid: Automatenstaal met zo’n 120 meter/ minuut voordraaien, en tot 200 meter/minuut nadraaien.. Voor boren is ca. 30 meter/minuut een mooi begin. Voor RVS kun je op de helft van deze waarden beginnen.

Let wel op bij gebruik, want deze waarden gelden alleen voor stabiel opgespannen korte draaiwerkstukken!. Let ook op dat er nergens een stuk staf uit de machine steekt (aan de achterkant van de hoofdspil bijvoorbeeld). Niet ondersteund materiaal kan door de middelpuntvliedende kracht een vervaarlijk rondzwiepende knuppel worden., en zelfs afbreken.

En als het je allemaal te veel wordt kun je seriedraaiwerk natuurlijk bij ons uitbesteden.

Geen opmerkingen: