dinsdag 21 april 2009

Ziet u er geen gat in?

Boren, toch de standaard manier om gaten te maken in de verspaning, is één van de meest tijd consumerende bewerkingen. Maar ja, als je er geen gat in ziet, en het staat wel op tekening is er meestal maar één manier. Boren!.
Het is dus niet vreemd dat er continu ontwikkelingen aan het boor gereedschap plaatsvinden. Boren is natuurlijk een ondankbare manier van verspanen. Er is nooit eens een boor die het echt naar zijn zin heeft. Want in het hart van het te boren gat is de snijsnelheid nul. En dat snijdt niet lekker. De aanzet per omwenteling is goed gedefinieerd, maar per afgelegde meter is de voeding dus nagenoeg oneindig. Het materiaal wordt dus meer opzij geperst dan verspaand. De druk kan heel hoog oplopen, en de boor moet onder die druk toch maar presteren. Aan een boor worden tegenstrijdige eisen gesteld: op de omtrek moet hij slijtvast zijn, want daar is de snijsnelheid het hoogst. En bij het hart, waar de boor feitelijk stil staat, moet de boor vooral taai zijn om de druk te weerstaan. . Als je er over nadenkt is het een hele prestatie van zo’n boor. Terwijl boren juist zo vanzelfsprekend lijkt. Bij de eerste paar gaten zal de boor meestal niet echt protesteren.

Bij automatendraaiwerk hebben boren het hard te verduren. Ze moeten vooral heel veel gaten maken, dat is al zwaar. En in een draaibank draait het product, en de boor staat stil. Dat heeft nadelige invloed op de spaanafvoer en de stevigheid van de boor. Zo heeft de boor in de draaibank het zwaarder te verduren dan een boor in een boormachine. Wij zorgen dan ook goed voor onze boren. Waar mogelijk werken wij met koelvloeistof die wij door de boor heen pompen, zodat er koeling en smering op het snijvlak is. Ook zal de koelvloeistofstroom de spanen het gat uit spoelen. En zo krijg je betere gaten, waardoor nabewerkingen zoals uitdraaien soms kunnen vervallen.

Geen opmerkingen: