maandag 27 april 2009

serie, goed of fout ?

Om een of andere reden lijkt ‘serie’ zelden voor iets goeds te staan. Noem een type overtreder, zet er ‘serie-‘ voor, en het wordt vele malen erger .Maar termen als serie filantroop, serie weldoener, serie redder enzovoorts hoor je maar zelden gebruiken. En ook bij ‘tussen kunst en kitch’ is het helemaal geen pré als het te beoordelen onderwerp in serie vervaardigd blijkt te zijn.

Maar is serie werk nou zo slecht? Automatische productie houdt de kosten hanteerbaar en de kwaliteit constant. Dat lijken me toch voordelen. Aan het begin van de industriële revolutie vaardigde ‘koploper’ Groot Brittannië een wet uit dat de herkomst van een product vermeld diende te worden. Men hoopte zo de eigen industrie te beschermen. Duitsland, dat iets later was met de industrialisatie, en zo kinderziektes wist te vermijden, heeft hier goed garen bij gesponnen. Doordat de Duitsers hun serie productie met ‘Deutsche Grundligkeit’ aan wisten te pakken is ‘made in Germany’ een wereldwijd kwaliteit begrip geworden (en nog lang geweest).

Serie productie, en dus ook serie draaiwerk is zo slecht nog niet. Als het werk maar goed uitgevoerd wordt. En voor goed serie draaiwerk en automatendraaiwerk weet ik wel een goed adres voor u.

Geen opmerkingen: