vrijdag 20 maart 2009

aan de rol

Aan de rol,

Eén van de meest voorkomende bewerkingen bij het automatendraaiwerk is het maken van schroefdraden. Dat kan zowel een inwendige als een uitwendige schroefdraad zijn.
Onder andere vanwege die schroefdraden wort automatendraaiwerk wel eens (oneerbiedig) met bouten en moeren fabricage vergeleken. Bij schroefdraden denken we onder anderen aan tappen, snijmoeren, wringijzers en draadsnijplaten. Daarnaast kun je schroefdraden ook maken door te frezen, of met een ‘springkop’.
Al deze methoden hebben hun toepassingsgebied en hun voordelen, maar ze kennen ook nadelen. Het belangrijkste nadeel is dat de het snijdende bewerkingen zijn, waardoor de structuur van het materiaal verstoord wordt. Iedere snede maakt (microscopische) ‘littekens’, die ieder weer het begin van een (haar) scheur kunnen zijn.

Er is een hele simpele, en ook snelle, methode die dit nadeel niet heeft: draadrollen.

Bij draadrollen wordt het materiaal vervormd tot de juiste (schroefdraad) vorm ontstaat. Dit gebeurt door twee of drie rollen, waar het gewenste (schroefdraad) profiel in zit, en deze als het ware in het uitgangsmateriaal ‘afdrukken’. En zo kun je niet alleen schroefdraden maken, maar ook allerlei andere profielen, of juist perfect gladde oppervlakken.
En voor (kleine) inwendige schroefdraden zijn er roltappen, die op het zelfde vervormende principe werken, en als groot voordeel nooit last van hun eigen spanen hebben (de meeste tappen breken door vastlopen in hun eigen spaan als ze het gat weer uit gaan)

Doordat het materiaal vervormd wordt is het gevormde (schroefdraad) oppervlak gladder, slijtvaster en sterker dan met een verspanende (snijdende) productie methode mogelijk is. En de maatvastheid is uitstekend. Gladrollen kan in sommige toepassingen harden en slijpen vervangen, want het gevormde oppervlak is dichter, en daardoor slijtvaster den voor het rollen.

Gelukkig heeft draad en gladrollen ook zijn nadelen, anders zou het te mooi zijn.
En dat lijkt me weer een leuk onderwerp voor de volgende keer.

Geen opmerkingen: