donderdag 19 maart 2009

Pakkend,

Ik heb gisteren met een hele grote mond gezegd dat wij ‘meerspillige’ draaiautomaten hebben. Gelukkig heb ik daar wel gelijk het voorbehoud gemaakt dat je dan afwijkend moet redeneren. De klassieke ‘meerspil’ heeft zijn (meestal 6) spillen parallel, en ze schakelen van bewerkingsstation naar bewerkingsstation.
Op ieder bewerkingsstation staan één of meerdere gereedschappen klaar om het product te bewerken. Zo wordt de stuktijd van één product de langste bewerkingstijd, plus de schakeltijden tussen de stations. Het voordeel is natuurlijk een enorme productiviteit. Het nadeel is o.a. de iets geringere nauwkeurigheid (want de verplaatsing van de spindels heeft ook zijn beperkingen op de herhalings nauwkeurigheid). Bovendien moeten alle spantangen en aanvoertangen in zesvoud aanwezig zijn. En de insteltijden zijn wat langer, gewoon omdat het meer handelingen zijn, die nauwkeurig op elkaar afgestemd moeten worden. Maar als de meerspillige draaiautomaat draait, gaat hij ook echt snel! Grofweg 4 x zo snel als een vergelijkbare eenspiller.

Wij hebben machines met een overname spil. Deze pakt het gedraaide product over (de naam zegt het al), en na het afsteken kan de achterzijde van het draaideeltje op de tweede spil verder bewerkt worden. Dit noem ik dus een tweespiller. Bij slim opdelen lukt het (soms) ook om de draaideeltjes tot ruim 1,5 zo snel te maken als op een ‘gewone’ CNC draaiautomaat. Maar het leukst is wel dat de gedraaide onderdelen in één keer helemaal klaar zijn. Want bewerkingen aan de achterzijde gaan in één moeite, vaak binnen de zelfde tijd, door.
60% van onze draaimachines zijn met zo’n (over) pakkende spil uitgerust. Dat draait ook wel vlot door.

Geen opmerkingen: