dinsdag 31 maart 2009

Lichtgewicht

Na alle commotie over koper, en messing, in mijn vorige Blogs wil ik toch weer een lans breken voor aluminium. Aluminium is, mijns inziens, nog steeds een onderschat materiaal. De voordelen zijn evident: licht, goed te bewerken, ook op draaiautomaten, met een eenvoudige nabehandeling goed corrosie bestendig, in de juiste legering minstens zo sterk als de eerste de beste ‘urinoir legering’(pisbakken staal dus) en ook nog betrekkelijk milieu vriendelijk. Er is eigenlijk geen modern materiaal te noemen dat echt milieu vriendelijk is, en daarom heb ik er ‘betrekkelijk’ voor gezet.
Het kost heel veel energie om bauxiet (aluminium erts) in aluminium om te zetten. Maar als dat eenmaal gebeurd is, is aluminium bijna onbeperkt te recyclen. Helaas is het niet door middel van magneten uit het afval te scheiden, zoals ‘echte’ blikjes.
Daarnaast is aluminium tegen lage kosten te bewerken, en ziet met zorg vervaardigd aluminium automatendraaiwerk er gewoon gelikt uit.
Het belangrijkste nadeel lijkt de (kilo) prijs, maar omdat het maar ongeveer 1/3 weegt ten opzichte van staal is dit nadeel maar heel betrekkelijk. De hogere ‘meterprijs’ is snel terug te verdienen door de kortere bewerkingstijden.

Kort samengevat: aluminium is eigenlijk het (automaten)staal van de 21e eeuw.

Geen opmerkingen: