vrijdag 27 maart 2009

Goed koper

Wij krijgen nog steeds aanvragen voor draaiwerk in koper. Zeker nu koper goedkoper wordt kan dit weer vaker voor gaan komen. En koper is helemaal niet te draaien. In ieder geval niet dat zachte, zuivere, rode koper dat zo goed de elektriciteit geleidt. Want daar is het meestal voor, elektrische verbindingen of zachte klinknagels. Koper is zo goed geschikt om klinknagels van te maken omdat het zo lekker zacht is, en goed te vervormen. En die twee, voor klinknagels zo gewenste eigenschappen, maken het voor draaien hopeloos materiaal. In ieder geval voor het draaien van kleine onderdelen in series op automatische machines, automatendraaiwerk dus.

Wij hebben wel honderdduizenden klemringetjes gedraaid, gewoon van messing (ook wel geelkoper genoemd). MessingMS58 is een fantastisch materiaal om te draaien, als je het niet erg vindt om vaak de machine schoon te maken en met splinters in je vingers te lopen. Het materiaal is redelijk hard, kortspanig, en door het aanwezige lood wordt het gereedschap gesmeerd, zodat het vrijwel niet slijt. Daarnaast zijn messing spanen eenvoudig om te werken naar nieuw materiaal. Bij onderdelen waar veel materiaal weggehaald wordt is messing nog steeds uitermate populair, kijk maar eens bij de DHZ winkel naar waterleiding en CV aansluit en koppel materialen.
Dit harde messing kun je zachtgloeien, (bij zo'n 500 a 600 graden) en dan is het goed te vervormen, en dus heel geschikt voor knelringen en klinkbare onderdelen.

Voor electrische toepassingen is er tellurium koper verkrijgbaar. Ik weet niet precies wat tellurium is ( het is een metaal, met chemisch symbool Te, Tellurium koper heet dus CuTe) maar aan de prijs van CuTe te zien moet het duurder zijn dan goud. En het is verwonderlijk hoe een klein beetje van dit metaal (ongeveer een half procent) toegevoegd aan koper het niet alleen vele, vele malen duurder maakt, maar ook opeens uitstekend verspaanbaar.
En al is CuTe in aanschaf niet goedkoper, voor automatendraaiwerk is het goed koper!.

Voor meer informatie over CuTe zie http://www.hamel.nl/Files/File/documentatie/KoperOSNA-Cu58.pdf

Geen opmerkingen: