woensdag 18 maart 2009

Meer meer meer meer,

Bij het starten van deze Blog heb ik een aantal typen draaiautomaten besproken, en tenminste één type is helemaal overgeslagen. Dat is de meerspindel draai automaat. En dat komt voort uit onbekendheid met deze machines. En die onbekendheid is een bewuste keuze.

Ik vertelde gisteren over het uitsterven van de curven gestuurde draaiautomaat in ons bedrijf. Echt uitgestorven is dit type nog niet, maar als er een rode lijst zou zijn, zou de curven gestuurde draai automaat daar bij ons met stip bovenaan op staan.

Bij grotere series zou een CNC meerspindel draaiautomaat eerder een aantrekkelijke optie zijn dan een curven gestuurde draaiautomaat. Niet dat een meerspindel nu heel flexibel is. Daarom hebben wij gekozen éénspindel CNC draai automaten, en voor meerdere machines per type.

Heel gemiddeld genomen kan een 6 spindel ongeveer 4 keer zo snel zijn als een eenspindel draaiautomaat. Maar dan kun je maar één type product tegelijk maken. Terwijl je op meerdere machines gewoon verschillende dingen tegelijk kunt doen als je series minder groot is. En de langere insteltijd voor een zesspindel blijft bij kleinere series. Zes keer zoveel tangen verwisselen, zes materiaal aanvoeren afstellen, alles moet in veelvoud. Dan is een meerspindel niet altijd sneller klaar. Terwijl je op vier één spillige automaten vier keer het zelfde draaideeltje kunt maken, of vier verschillende draaiwerkstukken. Of je kunt één machine langere tijd continu laten draaien, terwijl je een meerspil vaker moet onderbreken en omstellen om niet met hele grote tussenvoorraden opgescheept te zitten.
Nu is deze redenering wel beperkt tot onze kleine draaiautomaten, want ik denk wel dat één zesspil veel minder vloeroppervlak in beslag neemt dan, bijvoorbeeld 4 stuks Miyano BNJ42SY. Aan de andere kant weet ik niet of er zesppillers zijn met Y as, en een C as op hoofd en overname spil.

Eigenlijk zijn de meeste van onze machines twee spillige draai automaten, want vaak kan op de overname spindel compleet en onafhankelijk van de hoofdspil verder bewerkt worden. En dat scheelt ook op de stuktijd. Alleen als je zo redeneert hebben wij toch ‘een beetje’ meerspillers.

Geen opmerkingen: