woensdag 11 maart 2009

Heavy metal

Als iemand vraagt wat wij maken dan zeg ik meestal “Herrie” , want wij draaien veel “Metal”, en dat is knap zwaar, “Heavy Metal” dus. En dat draaien we vooral met hardmetaal. De tijd van de zelf geslepen snelstalen beitel ligt, ook in het automatendraaien, inmiddels wel achter ons. Voor een echte special willen we nog wel eens iets aanpassen, maar de beitels die kant en klaar uit een doosje komen zijn over het algemeen veel betrouwbaarder. En als ze toch bot worden zijn hardmetalen wisselplaatjes veel eenvoudiger te vervangen dan een hele beitel die er uit moet, en vervolgens, na het slijpen, weer opnieuw ingemeten moet worden, al dan niet met één of meerdere proefproducten. Een wisselplaatje zit meestal binnen een paar honderdsten van een millimeter weer op de zelfde plek.

Eén vooroordeel wil ik absoluut naar het land der fabelen verwijzen. Namelijk dat hardmetaal minder snel zou slijten dan snelstaal. En dat kan ik ook motiveren: Als je een HSS beiteltje gemaakt hebt, en het werkt goed, dan wil je het liefst dat de beitel zo lang mogelijk meegaat. En een hardmetalen wisselplaatje dat je binnen een minuut kunt vervangen, en met één proefsnede weer aan de maat hebt (er even van uitgaande dat de automatisch inmeet hulpmiddelen niet tot op de laatste 0,01 mm nauwkeurig werken) dan ga je natuurlijk sneller produceren. En in plaats van de hele serie gaat het wisselplaatje opeens nog geen dag mee. Maar je hebt dan wel heel veel meer produktjes gemaakt.

Bij automatendraaiwerk is het dus van belang het optimum tussen standtijd en productie te vinden .Want niet iedere beitel laat zich binnen een minuut vervangen, en bij een zo kort mogelijke stuktijd krijg je natuurlijk wel meer stilstandtijd om de beitels daadwerkelijk te wissen. De tabellen die uitgaan van 5 tot 15 minuten ‘zuivere snijtijd’ zijn voor automatendraaiwerk dus echt veel te optimistisch. Eén beitel vorode hele serie komt nog wel eens voor, ook als de serie een paar duizend stuks bedraagt. Maar dat is dan meestal wel een teken dat het de volgende keer sneller kan.

Geen opmerkingen: