maandag 30 maart 2009

Minder Goed koper

Naast Messing MS58 zijn er nog andere soorten. Messing is een legering van koper en zink, en vaak is er wat lood toegevoegd. Als een automatendraaier 'messing' zegt bedoelt hij meestal messing MS58. Messing MS58 bestaat voor ongeveer 58% uit koper. Vandaar ook de naam MS58. Voor de rest is het zink (ca. 49%) en Lood (ca 3%). En vooral dat lood is vaak een bron van discussie. Lood is een giftig metaal, en het gebruik van lood in, bijvoorbeeld waterleidingen, is al lang niet meer toegestaan (maar leeft nog voort in de beroepstitel ‘loodgieter’). Een heleboel koppelingen en kranen zijn nog wel van messing, dat dus ook zo’n 3% lood bevat. Verder bevat ook alle afval van bewerken van messing dit lood. Nu is dat niet zo’n ramp, omdat messingafval uitstekend te recyclen is tot nieuw messing. Het lood komt dus niet via het afval in het milieu terecht.
Omdat het lood in het messing ‘gebonden’ is, zal het niet zo snel vrijkomen en is het dus minder giftig. Daarom zijn er ook uitzonderingen gemaakt, nu alle materialen zoveel mogelijk loodvrij moeten zijn, mag messing MS58 over het algemeen nog steeds in zijn oude samenstelling gebruikt worden. Er wordt vast druk gezocht naar alternatieven, maar daar hebben wij, als draaiers, dus als gebruikers van messing MS58, nog niets van gemerkt. Dit in tegenstelling tot aluminium, waarbij onder druk van de regelgeving totaal nieuwe legeringen (zoals aluminium 6026) ontwikkeld zijn, die vaak de beste eigenschappen van oudere legeringen combineren. Ook hier is het lood niet volledig uitgebannen, maar wel heel erg verminderd.

Er zijn ook messing soorten zonder lood, zoals bijvoorbeeld Messing MS63, (cc. 63% koper, voor de rest alleen maar zink), dat onder andere voor de fabricage van messing buizen gebruikt wordt. Dit is heel zacht materiaal, dat zich goed laat vervormen, maar helaas niet geschikt is voor automatendraaiwerk. Daarom heb ik in dit betoog Messing MS58 steeds zo genoemd, om verwarring met andere materialen en toepassingen te voorkomen.

Geen opmerkingen: