woensdag 25 maart 2009

Draai er niet om heen

Draaien is niet echt moeilijk, als je het maar vaak genoeg doet. Bij het draaien komt er redelijk wat ‘fingerspitzengefühl’ en vakmanschap kijken. En dat is door de invoering van de CNC draaibank echt niet minder geworden. Vroeger kon iedereen wel voelen dat een boor of beitel bot werd, of dat de snedediepte of de aanzet te groot was, want dan kreeg je het gereedschap gewoon niet verder naar voren. Nu moeten we op veel ‘kleinere’ details letten. En dat geldt voor automatendraaien natuurlijk nog sterker. Want als de machine eenmaal loopt, loopt de draaier, of eigenlijk de machine insteller er bij weg. Dus horen of gereedschap gaat schreeuwen of huilen is er ook niet meer bij. Een echte draaier kan aan de spanen vaak al zien hoe of het goed gaat. Maar het duurt even voor een draaier zover is.
Bij een draaiautomaat is de controle over de spaanvorming helemaal belangrijk. Als spanen zich om het gedraaide onderdeel of het gereedschap wikkelen kan de koelolie zijn werk niet meer doen, het gereedschap slijt dan sneller, en zowel de maatvastheid als het uiterlijk van het draaiwerk zijn in het geding.
Draaiwerk, dus ook serie draaiwerk, zoals automatendraaiwerk, is modern vakmanschap. De mensen me de juiste opleiding en ervaring zijn tamelijk dun gezaaid.

Ik zal er niet omheen draaien, deze Blog is er vooral om de boodschap uit te dragen dat je serie draaiwerk het beste kunt uitbesteden bij deze zeldzame vaklieden.

Geen opmerkingen: